dr hab. n. med.

Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

Dietetyka

Biografia

Ukończyła studia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, uzyskując stopień mgr inż. w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.

Już na studiach rozpoczęła pracę w Klinice Pediatrii i Endokrynologii Samodzielnego Publicznego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Warszawie, gdzie prowadziła badania do pracy doktorskiej, obronionej w 2008 roku na I Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie. Tytuł pracy: „Wpływ wapnia pokarmowego na wskaźniki antropometryczne, wskaźniki gospodarki lipidowej i węglowodanowej u dzieci i młodzieży z otyłością prostą.

Stopień doktora habilitowanego nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskała w 2019 roku, na podstawie cyklu publikacji pt. „Rola otyłości i jej powikłań oraz sposobu żywienia i stanu odżywienia w patogenezie wybranych zaburzeń stanu zdrowia”.

Jest zatrudniona w Zakładzie Dietetyki Klinicznej (wcześniej w Zakładzie Żywienia Człowieka) Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego od 2006 roku.

Specjalizuje się w dietetyce pediatrycznej, żywieniu kobiet w ciąży i okresie laktacji oraz dietetycznym wspomaganiu zaburzeń płodności. Autorka licznych publikacji naukowych w tych obszarach wiedzy.

Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

Wybierz opiekę skoncentrowaną na Tobie

Umów wizytę
Kiedy odwiedzasz naszą stronę internetową, na Twoim komputerze, telefonie komórkowym lub tablecie zapisywane są pliki cookies. Dalsze przeglądanie witryny oznacza zgodę na zapis i wykorzystanie cookies niezbędnych. W zakresie pozostałych cookies możesz nimi zarządzać w ustawieniach.
Akceptuj
Dostosuj